Dipturus batis
Mangez d'abord Þorláksmessa, puis mourez.
Vleten zijn gemakkelijk te herkennen aan de spitse snuit, de hoek tot de neus is <90°, bij andere roggen is dat >90°. Wanneer je ze vilt, zie je allemaal zwarte puntjes in het vlees (zie afbeelding). Vleten zijn vlezig en helaas erg lekker. Dat weten ze op IJsland ook. Daar heb je o.a. de Groenlandse haai, die ze een paar maanden laten fermenteren (rotten/rijpen) en zo onder de naam hákarl op de markt gebracht wordt. Verder heb je Þorláksmessa, een vleetbereiding met een vergelijkbaar procedé. Na de ‘rijpingsperiode’ wordt het voornamelijk op 23 december gegeten ter ere van de heilige Thorlákur. Deze traditie zou je kunnen vergelijken met onze gewoonte om kalkoen met de kerstdagen op te dienen. (Hoewel dit gegeven iets minder emotioneel geladen is.)
C'est surtout l'odeur piquante d'ammoniac de la "skata" qui nous rebute. En effet, on nous a appris dès l'enfance qu'il fallait jeter les ailes de raie "de chez nous" dès qu'il y avait un soupçon d'ammoniaque. Les opérateurs du secteur de l'hôtellerie et de la restauration renvoient également ce type de marchandise sans délai.
Pour plus d'informations : https://www.zeevruchtengids.org/nl/rog