Fleet

Dipturus batis

vleet
Also an old acquaintance in Iceland and from the time when Belgian and French fishermen sailed to Iceland is the FLEET with the scientific name Dipturus batis, although of course there are several species. This ray species from the order of cartilaginous fish can grow very large. People from the last century claimed to have seen wings already exceeding 100 kgr. But even anglers occasionally hook a specimen of 100 - 150 kgr. However, since 2009 the catch and landings of this species have been linked and according to the IUCN list, the flounder is seriously threatened. Sustainability does not begin and end with the fisherman. Crews are well trained to recognize and return flounder to the sea. This is partly due to the HAROKIT (see Appendix), a tool developed by ILVO/VLIZ to identify shark and ray species. From countries such as Iceland or Norway, you occasionally see a stray specimen among the pollock, redfish and cod. In our fish mines, sustainability is not a hollow phrase; these specimens are resolutely removed from the catch and returned to the owner.

                                                                                  First eat Þorláksmessa, then die.

Vleten zijn gemakkelijk te herkennen aan de spitse snuit, de hoek tot de neus is <90°, bij andere roggen is dat >90°. Wanneer je ze vilt, zie je allemaal zwarte puntjes in het vlees (zie afbeelding). Vleten zijn vlezig en helaas erg lekker. Dat weten ze op IJsland ook. Daar heb je o.a. de Groenlandse haai, die ze een paar maanden laten fermenteren (rotten/rijpen) en zo onder de naam  hákarl op de markt gebracht wordt. Verder heb je Þorláksmessa, een vleetbereiding met een vergelijkbaar procedé. Na de ‘rijpingsperiode’ wordt het voornamelijk op 23 december gegeten ter ere van de heilige Thorlákur. Deze traditie zou je kunnen vergelijken met onze gewoonte om kalkoen met de kerstdagen op te dienen. (Hoewel dit gegeven iets minder emotioneel geladen is.)

 It is mainly the pungent ammonia smell of the 'skata' that scares us. After all, we are taught from an early age that you should throw away skate wings "from our place" as soon as there is a hint of ammonia. Even hospitality operators return such marchandise without delay. 

 

For more information: https://www.zeevruchtengids.org/nl/rog